12 września 2010

Peter Pezzelli. Kuchnia Franceski.

Wydane przez
Wydawnictwo Literackie

Wraz z zapachem zbliżającej się jesieni nabieram chęci na gotowanie, pieczenie i szperanie w książkach kucharskich, czy zeszytach z przepisami. Uznałam, że z takim nastrojem doskonale będzie korespondowała powieść Amerykanina włoskiego pochodzenia.
(fot. HB Studio)
Franceska jest wdową i matką trojga dorosłych już dzieci. Męczy ją to, że ma zbyt wiele wolnego czasu, żadnych obowiązków i to, iż mimo chęci i energii nie jest nikomu potrzebna. Gdy pewnego dnia znajduje ogłoszenie zamieszczone przez Lorettę, samotną matkę dwójki żywiołowych dzieci, w tajemnicy przed rodziną, decyduje się podjąć pracę opiekunki. Wraz z upływem czasu relacja obydwu kobiet przekształca się w przyjacielską, a Franceska zaspokaja swoją potrzebę bycia niezbędną.
(fot. HB Studio)
Powieść Peter Pezzelliego niesie w sobie ciepło i smakowite przepisy na potrawy kuchni włoskiej. I choć nie znajdziemy tu teorii odkrywających sens ludzkiego istnienia, książka zapewni nam miło spędzony czas, czas, w którym poczujemy się zauroczeni opowieścią o serdecznych relacjach międzyludzkich, o wartości rodziny, przyjaźni i ... dobrego jedzenia :) Na jesienne wieczory - jak znalazł.
(fot. HB Studio)
P.S. Przepisy na pyszności ze zdjęć znajdziecie w książce.
P.S. 2. Strona Autora.

3 komentarze:

2lewastrona pisze...

fana kuchnia na okładce :)

Prowincjonalna nauczycielka pisze...

Mary,
aż chce się usiąść, choćby nad herbatą;)

Isabelle pisze...

zgłodniałam ;P